Ono sto zelis, doci ce! Samo moras pricekati!

Esselamu alejkum

Rekao je Uzviseni Allah u jednom hadisi-kudsiju: “Robe Moj, ti zelis jedno, Ja drugo, a uvijek se desava onako kako Ja hocu. Pa ako se prepustis onome sto Ja hocu, pruzicu ti i ono sto ti hoces. A ako se ne pokoris… Mojoj odredbi, namucit ces se sa onim sto hoces, a ipak ce biti onako kako Ja hocu!”

Bezbroj puta dokazano! Nista ne biva niti prije niti kasnije, nit’ onda kad insan zeli! 11 godina razmisljam, 11 godina tragam, skrivam, padam, ustajem, otresam i idem dalje. Godinama se borim savladati osjecaje koje se rjecima nedaju opisati. Skrivam negdje u sebi od same sebe. Cutim, prizeljkujem, bojim se… Ponekad, a sve vec odredjenim, odskrinem vrata koja mi onda donesu novo.

Insanski je zeljeti, tragati, htjeti nesto. Boris se i sve sto vise ides ono postaje sve dalje i dalje. Insanski je umoriti se, posustati ali onda na kraju kad sve ostane iza tebe, uvidis koliko si bio bespomocan, koliko ustvari nisi mogao ma koliko si zelio!

U ovih 11 (i kusur) godina zivota sa Esidom, bilo je toliko prepreka, toliko iskusenja koja su, onda kad smo se mi borili sa istima MI nismo mogli ama bas nista! Bezbroj puta je zapelo, isto toliko puta borba i onda kad shvatis da si bespomocan, kad se prepustis, bas kao u hadisu sa pocetka, bude onako kako On hoce a da tebi bude bolje od onog sto si zelio, za cim si hrlio!

Vecinu borbi ‘s vjetrenjacama’ nisam pisala. Ne mogu se one zaboraviti, ostaju memorisane negdje u kutku, prisjecas ih se i podsjecas koliko si ustvari sicusan.

Nista se ne desava bez razloga! Nista se ne desava ni prije ni kasnije i sve sto se desi, desi se s razlogom! U zivot vam udju ili izadju neki insani s razlogom, nikad bez razloga! Oni koji odu… necu o njima ali oni koji dodju, zanimljivo kako udju u zivot bas onda kad su ti najpotrebniji a samo On zna kad treba da se pojave u tvom zivotu, onda kad ti zaista trebaju. Bezbroj puta sam se uvjerila i ko zna koliko cu se jos puta uvjeriti!
I ovoga puta, bas onda kad treba, isprepretali su se putevi sa dva mlada insana koji su, mozda nisu ni svjesni (a nadam se da ce se pronaci u ovom postu) otvorili nova vrata, razbili mnoga ogranicenja, odagnali mnoga razmisljanja pa i suze. Vjerujem da ce zbog njih zivot moga djecaka biti jos ispunjeniji, da ce se mnoge barijere srusiti, da ce uzivati u ‘sitnicama’ i pored svog hendikepa.
Iza mene je jedno veliko iskustvo zbog kojeg jos uvjek sabiram utiske, zbog kojeg sam jos uvijek radosna k'o malo dijete. Iskustvo koje mi je, mogu slobodno reci skinulo jedno veliko breme.

Allah vas cuvao kud god hodili, amin

3 komentara

Komentariši